U bent hier
"Met N-VA wordt Lier opnieuw doorrijdbaar"
De N-VA is in Lier de eerste partij die een volledige kandidatenlijst bekendmaakt en ook al met een hele reeks concrete programmapunten naar buiten treedt. Gemeenteraadslid en senator Frank Boogaerts, Unizo- bestuurslid Anja De Wit en gemeenteraadslid Rik Verwaest bekleden de eerste drie plaatsen op de lijst. Voorzitter Toon Vaessens en Kamerlid Bert Wollants duwen de lijst.
Lucien Herijgers (4de plaats), Annemie Goris (8) en Ilse Van Wichelen (16) vertegenwoordigen de deelgemeenten.
De lijst telt zestien mensen die voor het eerst aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen. Dat is veel, maar ook logisch: zes jaar geleden vormde N-VA immers een kartel met CD&V en had de partij veel minder kandidaten nodig. Andere vaststelling: de gemiddelde leeftijd ligt met vijftig jaar aan de hoge kant. "Het gemiddelde geeft een wat vertekend beeld door de hoge leeftijd van twee kandidaten: Bob Van Ouytsel (80 jaar) en oud-Liersespeler Fons Dresen (81). Anderzijds geven we kansen aan jonge kandidaten door hen op belangrijke en verkiesbare plaatsen te zetten", stelt voorzitter Toon Vaessens.
De N-VA trekt naar de kiezer met enkele duidelijke speerpunten. Zo moet de zogenaamde Lierse Muur helemaal gesloopt worden. "Dat betekent dat alle paaltjes verdwijnen en de doorrijdbaarheid wordt hersteld vanuit de Rechtestraat naar Lisp. Zo komt er eenrichtingsverkeer op de Markt, zoals de kiezer bij het referendum in 2008 duidelijk wou.
Bussen worden zoveel mogelijk omgeleid", stelt Frank Boogaerts.
"Verder willen wij een gezonde stadskas zonder belastingverhoging.
De huidige meerderheid wil pas in 2019 weer een begroting in evenwicht.
Wij verzetten ons tegen het opbouwen van een schuldenberg.
De huidige coalitie heeft het geld door ramen en deuren naar buiten gegooid met prestigeprojecten. Wij gaan voor een menselijke maar kordate besparing die niet gebeurt op kap van de belastingbetalers."
Over de ambitie van de N-VA is Frank Boogaerts zeer duidelijk.
"We zijn ervan overtuigd dat wij de grootste partij zullen worden met meer dan zeven zetels. In dat geval zijn wij aan zet om een coalitie proberen te vormen en de burgemeester te leveren."
Knip
Behalve met het Vlaams Belang wil N-VA met alle andere partijen coalitiegesprekken aanvatten. Maar door haar standpunt over het verkeer in de binnenstad, zijn sommige constructies wellicht al bij voorbaat uitgesloten.
Zeker CD&V en het kartel sp.a- Groen zullen het principe van 'de Lierse knip' niet willen opgeven. In dat geval moet N-VA toenadering tot Open Vld zoeken, die zich eerder bereid toonde verder te willen gaan dan de huidige toegeving op vlak van de verkeerscirculatie. Maar zullen N-VA en Open Vld samen de meerderheid halen? Dat weten we pas op zondag 14 oktober.