3.600 boetes uitgeschreven in 1 jaar

Op 16 februari 2012

Het Zimmerplein werd op 7 maart 2011een voetgangerszone. Dat gebeurde vanwege de beruchte ‘knip’ in de Lierse binnenstad. Alleen met een doorgangspas mocht je er nog langs. Er kwam ook een camera die elke bestuurder zonder geldige pas flitste.

Chaos

«Dit systeemzorgdemeteenvoor chaos. Pasjes werden uitgereikt volgens bizarrecriteria, terwijl de vreemde regels zelfs de politie in verwarring brachten. In plaats van klaarheid te brengen koos het stadsbestuur echter voor repressie.
Deze cijfers zijn hallucinant. Hiermee dingt Lier mee voor het wereldrecord verkeersboetes»,zo stelt Jenny Van Damme(N-VA). «Duizenden mensen betalen dus
de rekening voor de chaos die dit stadsbestuur zelf heeft gemaakt.
Dat ondertussenwerd beslist dat die voetgangerszone na de werken
aan de Grote Markt weer wordt afgeschaft maakt het alleen nog erger.
3.592 mensenzijn dan beboet vanwege een systeem waarvan men nu toegeeft dat het
onzinnig was. Ook de Lierse politie kan nuttigere dingen doen met haar tijd dan die tsunami aan boetes te verwerken», aldus NVA.
De meerderheid blijft bij  haar besluit en stemde tegen het N-VA voorstel
om verkeer op het Zimmerplein en de Grote Markt opnieuw in één richting
toe te laten. «Het is dus aan de inwoners om op 14 oktober de rekening van
hun geknoei te presenteren»,vervolgt VanDamme.

Korpschef Werner Cazaerck zegt dat de cijfers kloppen. «De camera filmt elke autobestuurder die over het Zimmerplein rijdt. En onze politiemensen vergelijken de nummerplaten van de bestuurders met de lijst van mensen die al dan niet een doorgangspas hebben. Vergeleken met wie daar allemaal foutief doorrijdt, is het aantal boetes dat we uitschrijven nog beperkt. Het gaat over bijna een heel jaar. Het is trouwens niet de politie die de beslissing genomen heeft om het Zimmerplein een voetgangerszone te maken. Dat heeft de politiek zo beslist en wij voeren uit wat onze taak is", zegt Cazaerck.

Wegcode respecteren

"De verkeersovertreders die toch over het Zimmerplein rijden, hinderen op dit ogenblik het openbaar vervoer, hulpverleners en andere bezitters van een doorgangskaart zoals medische beroepen", reageren burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld) en Jan Hermans (Lier&Ko). "De verkeersborden zijn groot en duidelijk. Het is niet omdat er geen visueel politietoezicht is dat men ongestraft de wegcode kan negeren. Tenzij de N-VA van mening is dat men de wegcode aan de laars mag lappen indien men niet akkoord is met de verkeersregels. Uit de recente bevolkingsbevraging van de politie is trouwens gebleken dat Lierenaars onder andere fout rijgedrag als problematisch beschouwen", besluiten Vanderpoorten en Hermans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is