Drie korpsen, één brochure

Op 29 oktober 2014

In de politiezone Lier vonden er vorig jaar 189 woninginbraken plaats. Dit jaar werden er tot september nog maar 90 dergelijke feiten gemeld. In de politiezone Berlaar-Nijlen gaat het om 127 woninginbraken vorig jaar en 62 dit jaar. In Heist-op-den-Berg gaat het om 136 woninginbraken vorig jaar en 81 dit jaar. In alle drie de politiezones is er dit jaar dus een daling merkbaar, maar de korpschefs merken op dat de meest inbraakgevoelige periode nog moet beginnen.

Donkere risicomaanden

'De brochure is opgedeeld in drie kleuren: groen, oranje en rood. In het oranje gedeelte zetten we het belang van het melden van verdachte handelingen en personen in de verf. Zeker nu de donkere maanden eraan komen, is dit belangrijk. Dagelijks wordt de politie geconfronteerd met mensen die niet goed weten wat ze moeten beschouwen als een verdachte situatie. Daarnaast hebben heel wat mensen drempelvrees om het nummer 101 te bellen. Jammer, want hoe sneller mensen bellen, hoe sneller de interventieploegen ter plaatse zijn', zegt Magalie Derboven van de lokale politie Lier.

'Ook het belang en de werking van buurtinformatienetwerken leggen we uit. Een buurtinformatienetwerk kan namelijk een belangrijke rol spelen in het tijdig opmerken van verdachte situaties en zorgt voor een betere informatiedoorstroming naar de politie. Momenteel zijn er twee zulke BIN's in Lier en één in de zone Heist-op-den-Berg.'

Persoonlijk advies

'In het rode gedeelte van de brochure geven we een aantal tips mee voor mensen die toch het slachtoffer werden van een inbraak en diefstal. Begin niet op te ruimen na een inbraak, bijvoorbeeld, want daardoor kunnen sporen verloren gaan.' 'Tot slot kan er ook persoonlijk advies gevraagd worden aan de eigen politiezone, aangepast aan uw woning, noden en budget. Kleine beveiligingen kunnen immers een wereld van verschil maken.'

De brochures worden door de interventieploegen uitgedeeld en zijn ook in de politiekantoren van de drie politiezones verkrijgbaar.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is