Heksenverbrandingen en postkoetsen op Grote Markt

Op 20 januari 2014

De stad Lier liet in maart 2012 zes bomen planten op de heraangelegde Grote Markt. De bomen werden gesponsord door de Broederschap van Sint-Gummarus, de gilde Heren van Lier, de Sociëteit van de Schaepshoofden en Natuurpunt De Wielewaal.

Uit erkenning werden houten bordjes met de vermelding van elke vereniging en de boomsoort aan de bomen bevestigd.

Omdat de meeste van die bordjes ondertussen verdwenen zijn, besliste het schepencollege om ze door zware blauwe hardsteen te vervangen. "De tegels vermelden dezelfde informatie als de houten bordjes en worden vlak in het wegdek aangebracht.

Het gaat om een moeraseik (de Sint-Gummarusboom), een winterlinde en drie papieresdoorns. De bomen moeten weliswaar nog wat groeien, maar de band die de stad met deze verenigingen heeft, gaat al vele jaren mee en blijft hopelijk nog jaren bestaan", zegt de schepen van Openbare Ruimte Bert Wollants (N-VA).

Meridiaanlijn

De tegels worden in maart geplaatst.

Op dat moment krijgen ook drie herkenningspunten op de Grote Markt een gelijkaardige steen: de verloren kost, de heksensteen en de Quetelet-meridiaanlijn. "De heksensteen, een grote ronde steen, markeert volgens de overlevering de plaats waar de laatste heks in Lier verbrand werd en waar tot in 1842 de terechtstellingen plaatsvonden.

De laatste terechtstelling, die van de moordenaar van de pastoor van Nijlen, vond er op 11 mei 1842 plaats", zegt schepen van Toerisme Rik Verwaest. "De meridiaanlijn duidde het middaguur aan volgens de zonnetijd, berekend door de wiskundige Adolphe Quetelet. De postkoetsen die vroeger vanop de Grote Markt vertrokken, wisten zo wanneer het exact 12u 's middags was, namelijk wanneer de schaduw van het belfort op deze lijn viel. Deze meridiaanlijn werd vroeger met witte steentjes weergegeven. Ze werden bij de heraanleg van de Grote Markt door strook in messing vervangen."

"Tot slot lieten we ook een tegel maken om de locatie van de verloren kost aan te duiden. Dat is een oude drinkpoel die sinds de vijftiende eeuw overwelfd is. Rond deze bron ontstond later onze Grote Markt. Met deze drie relictstenen willen we ervoor zorgen dat een stukje Lierse geschiedenis niet verloren gaat, noch voor onze inwoners, noch voor de toeristen", benadrukt Rik Verwaest. De kostprijs van de negen tegels bedraagt 1143 euro.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is