Hotspot voor sluikstorters

Op 9 augustus 2012

"Zeer geregeld wijzen buurtbewoners me op het aanhoudende probleem van het sluikstorten aan OCT 64, op het pleintje tussen de Huibrechtstraat en de Wijngaardstraat.

Onlangs kon ik vaststellen dat daar vanuit het niets opeens vijftien vuilzakken waren gedeponeerd, die daar een uur eerder nog niet stonden. Het spreekt vanzelf dat het hier om een groepje hardnekkige sluikstorters gaat die al meer dan een jaar zijn gang kan gaan. Voor de buurt is de maat meer dan vol", zegt gemeenteraadslid Rik Verwaest (N-VA).

Uw krant ging maandagvoormiddag zelf een kijkje nemen aan de bewuste OCT. We telden een twintigtal vuilniszakken en wat los afval. Dat de OCT niet defect was, bewees een bewoonster uit de Blokstraat die haar afval probleemloos in de ondergrondse container kwijt kon. Maar door al de afvalzakken raakte ze amper met haar badge tot bij de OCT.

"Zondagavond om 20.30u stonden er nog maar enkele vuilniszakken.

Zoals steeds worden ze hier 's avonds, 's nachts en 's morgensvroeg achtergelaten. Dat gebeurt niet alleen door mensen die in de buurt wonen. Geregeld stoppen er ook automobilisten om hier hun afval te dumpen. Nu valt het aantal vuilniszakken rond de OCT nog mee.

Maar stinken dat ze doen! Gezellig op de rustbanken komen zitten, is er vaak niet meer bij", zegt ze.

Schepen van Afvalbeleid Gert Van Eester (CD&V) is het sluikstorten aan de OCT's grondig beu. "Een sluikstort zorgt voor overlast voor de omwonenden. Twee tot drie keer per week controleert iemand van Ivarem alle OCT's. Het vuilnis rond de OCT's gooit hij in de ondergrondse container of laat hiervoor een vuilniswagen komen. Af en toe sturen we een GAS-ambtenaar mee om de vuilniszakken te onderzoeken. Dat kunnen we helaas niet elke keer doen, want dan blijven andere taken liggen."

"Om het sluikstorten aan de OCT's tegen te gaan, stel ik dinsdag (vandaag, red.) enkele maatregelen op het schepencollege voor. Zo wil ik dat er alvast gecontroleerd wordt op wie zijn Ivarem-badge niet of amper gebruikt en welke uitleg die mensen daarvoor hebben. Mijn tweede voorstel behelst het inzetten van anonieme observatieploegen van de politie om sluikstorters op heterdaad te betrappen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is