Ivarem-bijdrage: Lier neemt haar verantwoordelijkheid

Op 15 november 2013

In de pers kon U vandaag vernemen dat elk gezin vanaf volgend jaar een forfaitbelasting van 54€ zal betalen voor haar afvalverwerking.

Voor de N-VA is elke lastenverhoging er één teveel. Maar als verantwoordelijk stadsbestuur met een lege kas hadden wij geen enkele andere keuze.

Afvalverwerking kost de stad enorm veel geld. Voor de burger is dat vaak niet zichtbaar. Maar de cijfers zijn wat ze zijn: elk jaar legt Lier meer dan 2 miljoen € belastinggeld bij aan de totale afvalfactuur van IVAREM. Goed voor zo’n 70% van de totale kost dus. Dat bedrag loopt bovendien verder op door de moeilijke situatie van de afvalmarkt.

De Lierse stadskas is in zeer slechte staat, vanwege de hoge schuldenput die werd opgebouwd onder de vorige coalitie. De stijgende afvalkost blijven bijpassen met belastinggeld zou de Lierse belastingbetaler deze legislatuur maar liefst 13 miljoen € hebben gekost. Onmogelijk te dragen zonder belastingverhoging. Dat zou echter vooral de werkende Lierenaars en Hooiktenaars extra hard treffen, terwijl iedereen mee afval produceert. Het forfaitbedrag van 54€ per gezin is zeker geen ideale oplossing, maar spreidt de lasten wel eerlijker.

Voor N-VA was het echter duidelijk dat de besparing in de eerste plaats bij IVAREM zelf moest leggen. Samen met onze coalitiepartner OpenVLD hebben we ons op de Burgemeesterconferentie uitdrukkelijk verzet tegen een kostprijsverhoging zonder duidelijk besparingsplan. Lier stond echter alleen. De andere gemeentebesturen, waarin ook CD&V, Groen en SP.A vertegenwoordigd zijn, gingen akkoord met een besparingsplan 6% in plaats van de door Lier geëiste 10%. Om die reden hebben we ons dan ook onthouden bij de goedkeuring.

N-VA engageert zich om samen met haar coalitiepartner in december een sluitende meerjarenbegroting af te leveren, zonder directe belastingverhoging voor de Lierenaars. Dat is gezien de financiële situatie die we erfden een serieuze prestatie. Financiële gezondmaking vereist echter offers, zoals deze Ivarem-bijdrage. Wij hopen dan ook dat de Lierenaars en Hooiktenaars samen met ons deze moeilijke taak willen uitvoeren, in het belang van onze stad. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is