Jong N-VA: verdwijnen jeugdherberg in Nijlen ook probleem voor Lier

Op 8 september 2006

Het besluit van de vzw Vlaamse Jeugdherbergen om de Nijlense jeugdherberg 't Pannenhuis te sluiten is volgens Jong N-VA Lier een zeer spijtige zaak. Op deze manier gaat in de Lierse regio de enige voor jongeren betaalbare accommodatie voor kortstondige verblijven verloren.

Jong N-VA vreest ook dat de sluiting van de jeugdherberg een evolutie die al jaren aan de gang is nog zal versnellen: Steeds meer ontvangen Lierse jeugdbewegingen aanvragen van kleine groepen voor "weekendjes" in hun lokalen zoals vrijgezellenavonden, fietsgroepen op doorreis of andere jongeren op zoek naar een goedkope slaapplaats in de regio Lier.

Jeugdlokalen zijn bestemd en geschikt voor jeugdbewegingen en dienen ook alleen aan andere jeugdbewegingen verhuurd te worden tijdens beperkte periodes. Voor de opvang van jonge toeristen het hele jaar door is een ander soort accommodatie nodig. Anders wordt de buurt rond de bestaande jeugdbewegingslokalen onnodig belast en bestaat het risico dat de relaties tussen de jeugdvereniging en de omwonenden verzuurd geraken.

Alleen wanneer er een degelijk alternatief wordt aangeboden, kan voorkomen worden dat de ruim 4000 jaarlijkse bezoekers van 't Pannenhuis in de toekomst ook op jeugdbewegingslokalen een beroep doen voor hun verblijven of zelfs helemaal wegblijven.

Daarom vraagt Jong-N-VA in de eerste plaats aan het Nijlense en het Lierse gemeentebestuur om te zoeken naar een oplossing waarbij het behoud van betaalbare jeugdaccomodatie voor kortstondige verblijven in de regio verzekerd kan blijven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is