Liers ‘Meldpunt Discriminatie’ blijkt een flop

Op 28 december 2011

Het Lierse Meldpunt Discriminatie leverde haar eerste jaarrapport af (zie bijlage), dat N-VA-gemeenteraadslid Rik Verwaest kon inkijken. Meteen blijkt hoe nutteloos deze overbodige instelling is. Precies zoals de N-VA al had voorspeld…
Het Meldpunt werd in april 2010 door het Lierse stadsbestuur opgericht. De N-VA verzette zich daar toen tegen. De N-VA wees er op dat het Meldpunt in Antwerpen maar zes klachten uit Lier had gekregen, zodat elk zinnig mens wel besefte dat een eigen Liers Meldpunt compleet overbodig was. Schepen Freddy Callaerts (LierLeeft), aangevuurd door de Integratiedienst, zette tegen beter weten in toch door.
Het Meldpunt ontving in een jaar tijd maar liefst 27 meldingen. Wie de klachten naleest ontdekt echter dat het Meldpunt vooral heeft gediend als vuilbak voor van alles en nog wat. Amper vier klachten gaan over aantoonbare discriminatie waarvoor Lier bevoegd is. De andere meldingen zijn vaag tot ronduit clownesk. Zo vloeien de meeste klachten voort uit vechtscheidingen, arbeidsgeschillen of zuiver administratieve kwesties. Iemand van het stadspersoneel ziet zijn contract niet verlengd worden? Discriminatie! Iemand is door een scheiding zijn hond kwijtgeraakt? Discriminatie! Een bewijsbriefje nodig voor een hoofddoek op de pasfoto? Discriminatie! Je kan het zo gek niet bedenken of men diende er een klacht over in, die dan nog uitgebreid werd behandeld ook.
Voor N-VA-gemeenteraadslid Rik Verwaest is het duidelijk: “Dit Meldpunt is een complete farce. Iedereen die ontevreden is over iets en“discriminatie!” roept wordt meteen door het Meldpunt gehoord, hoe gek hun verhaal ook is. Niet moeilijk dat er dan massaal loze klachten worden ingediend. Echte discriminatie is verwerpelijk en moet bestreden worden, maar dit Lierse Meldpunt was daar duidelijk niet voor nodig. Het handjevol serieuze gevallen had makkelijk behandeld kunnen worden door het Antwerpse Meldpunt. De tijd die het Lierse
stadspersoneel hieraan heeft moeten verspillen had men beter gebruikt voor een betere dienstverlening aan àlle Lierenaars. LierLeeft heeft er echter voor gekozen ze aan ideologische projecten als het Meldpunt te verspillen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is