Lierse Ring krijgt rotondes en tunnel

Op 31 december 2010

De Vlaamse regering en de stad zijn het erover eens dat de gevaarlijke kruispunten R16-N14 (Ring-Mechelsesteenweg) en R16-Boomlaarstraat dringend moeten aangepakt worden, maar er resten twee open vragen: wanneer en met welk geld?

Begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) heeft de nodige budgetten ingeschreven. 'Er wordt honderd miljoen euro uit het Financieringsfonds getrokken', zegt senator en gemeenteraadslid Frank Boogaerts (N-VA). 'De werken zijn echt noodzakelijk. Het is een drukke weg met twee belangrijke functies, de doorstroming van verkeer buiten de gemeente en de ontsluiting van de binnenstad. Er gebeuren veel ongevallen.'

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) moet nu de timing opstellen. Die wil ook burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open VLD) kennen. 'De kruispunten R16-N14 en R16-Boomlaarstraat zijn al jaren zwarte punten', zegt ze. 'Het stijgend aantal ongevallen daar toont aan dat de verkeersveiligheid op deze twee plaatsen echt te wensen overlaat. Deze kruispunten zijn zeer belangrijk voor heel de regio aangezien ze dagelijks worden gebruikt door pendelaars die van en naar het station rijden.'

Onteigeningen

Volgens de minister zitten de dossiers administratief vast omdat een aantal gronden moeten worden onteigend. Voor de Boomlaarstraat worden de onteigeningsplannen nu door het studiebureau opgemaakt, zodat de officiële onteigeningsprocedure binnenkort wordt opgestart. De werken kunnen in 2012 beginnen.

Voor het kruispunt met de Mechelsesteenweg is de bouwvergunning al verleend en het aanbestedingsdossier ligt klaar. Er moeten nog onteigeningen gebeuren maar de werken kunnen wellicht starten in 2011.

De Boomlaarstraat wordt deels herlegd en zal de Ring ondergronds kruisen. Aan de Mechelsesteenweg komen twee rotondes bovengronds (op de Ring en aan de Lintsesteenweg), een tunnel op de Ring en afzonderlijke in- en uitritten voor de Carrefour.

Indien deze werken aaneensluitend worden uitgevoerd, terwijl ook nog aan de Grote Markt gewerkt wordt, gaat Lier nog een moeilijke periode met veel verkeersellende tegemoet tot 2013. De werken aan de ring zouden tweeëneenhalf jaar duren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is