N-VA vraagt proefproject met e-box

Op 14 mei 2008

Nieuwe technologie kan heel wat besparing opleveren voor de stad, zowel in euro’s als in energie. De E-box is een toestel dat in combinatie met bestaande verlichtingsinfrastructuur in gebouwen en voor openbare verlichting het energieverbruik met ca. 20% terugdringt. Het visuele comfort blijft evenwel behouden.

De E-box werkt door de spanning van het net te verlagen en de lampen exact de spanning aan te bieden die ze nodig hebben. Hierdoor gaan de lampen gelijkmatiger branden met minder energie, bovendien worden zo ook spanningspieken uitgevlakt wat de levensduur van de lampen verlengt.

In het buitenland werden reeds verschillende proefprojecten uitgevoerd met deze techniek. De gemeente Groningen rustte één van haar gebouwen uit met de E-box en kon zo een besparing voorleggen van ca. 21 %. Ook de Nederlandse rijkswaterstaat paste het systeem toe voor de verlichting van een gedeelte van de autosnelweg met vergelijkbare resultaten waarbij de investering zichzelf op 4,3 jaar terugverdiende.

In Vlaanderen startte Kruibeke onlangs met een proefproject. N-VA vindt dan ook dat Lier hierbij niet mag achterblijven. De stijgende energieprijzen en de uitbreiding van openbare verlichting en gebouwen zullen er immers voor zorgen dat energie steeds zwaarder zal gaan wegen op onze begroting. N-VA vraagt dan ook aan de bevoegde schepen om ook in Lier op korte termijn een proefproject met de E-box op te zetten.

Contactpersoon N-VA Lier-Koningshooikt voor dit dossier:

Bert Wollants – bert.wollants [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is