N-VA wil toeristische ontvangstruimte voor Lier

Op 27 september 2005

Tijdens de jongste gemeenteraadszitting pleitte N-VA gemeenteraadslid Frank Boogaerts opnieuw voor de uitbouw van de toeristische dienst met een volwaardige toeristische ontvangstruimte. De N-VA Lier dringt aan op een grondige studie naar de concrete noden, wensen en mogelijkheden. Dan moet volgens de N-VA een snelle beslissing volgen om Lier een degelijk uitgebouwde toeristische dienst te geven in een aangepaste, representatief gebouw.

Het N-VA-gemeenteraadslid betreurt nog steeds dat Lier niet meer gecatalogeerd staat als kunststad zoals Antwerpen en Mechelen maar ondergebracht werd in regiocategorie "Antwerpse Kempen". Hij stelde dat het toerisme voor Lier economisch zeer belangrijk is voor de middenstand en in het bijzonder de horeca. Daarbij hoort een volwaardige toeristische dienst met een aangepaste locatie dichtbij het centrum. Frank Boogaerts pleitte voor een ontvangstcentrum voor toeristen met een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Lier, een permanente multimediale presentatie van de stad en aandacht voor bekende Lierse figuren uit de wereld van cultuur, sport en wetenschap. Vertrekkend van deze ontvangstruimten zouden de stadsgidsen hun toeristische rondleidingen door Lier kunnen aanvangen. Deze ruimte zou ook plaats kunnen bieden voor kleinere tentoonstellingen. Het voorbeeld van de stad Damme bewijst dat dit N-VA-voorstel haalbaar is. Via Toerisme Vlaanderen kunnen verbouwing en inrichting van zo'n toeristische ontvangsruimte overigens gesubsidieerd worden zodat de financiële investering van de stad kan beperkt worden.

Ook de mogelijkheid van een combinatie van zo'n toeristische ontvangsruimte met een In&Uit-winkel kan onderzocht worden. Met In&Uit creëerde Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois een nieuwe éénloketfunctie waar toeristische en culturele informatie gebundeld wordt. Bezoekers worden er wegwijs gemaakt in het ruime vrijetijdsaanbod en kunnen er tegelijk ook reservaties maken voor toeristische of culturele activiteiten. In Brugge, Mechelen en Leuven werden op initiatief van Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) al dergelijke vestigingen geopend.

Frank Boogaerts herhaalde tenslotte zijn oproep om in alle toeristisch promotiemateriaal van de stad, op toeristische beurzen en langs de invalswegen naar Lier reclame te maken voor het begijnhof en het belfort van Lier die beide door de UNESCO erkend zijn als werelderfgoed.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is