Paniek over kinderopvang nergens voor nodig

Op 3 december 2013

De tien Lierse basisscholen en hun ouderraden kregen donderdag een brief van de ouderraad van de basisschool van het Sint-Gummaruscollege met de vraag hem onder de ouders te verspreiden. De brief stelt dat het stadsbestuur zwaar gaat besparen op de buitenschoolse kinderopvang. "Sommige ouders zitten in een adviesraad van het stadsbestuur en vernamen al wat de plannen zijn: sluiting tijdens de vakantie, vroegere sluitingsuren, geen ruimte voor extra kinderen, ouders die meer betalen", luidt het. Schepen van Kinderopvang Rik Verwaest (N-VA) reageert erg teleurgesteld. "We kampen in de buitenschoolse kinderopvang enerzijds met een overbezetting en anderzijds met te weinig personeel voor zoveel kinderen. Dit lossen we binnen dit en twee maanden gedeeltelijk op door drie bijkomende personeelsleden in te zetten. We besparen dus niet, integendeel."

Maar met de extra personeelsleden wordt het probleem niet opgelost. "Daarom heb ik tijdens een vergadering van het Lokaal Overleg Kinderopvang, een stedelijke adviesraad, enkele denkpistes toegelicht. We zouden de buitenschoolse kinderopvang (BKO) bijvoorbeeld een halfuur vroeger kunnen sluiten, omdat er dan nog maar een paar kinderen zijn. We zouden de prijs kunnen optrekken. We zouden de BKO tijdens de zomervakanties op enkele stille momenten kunnen sluiten bijvoorbeeld. Op die manier kunnen we onze personeelsleden inzetten op momenten dat er veel ouders beroep op de BKO willen doen."

Nog niks beslist

"Het Lokaal Overleg Kinderopvang heeft op al die denkpistes een advies gegeven. Het is de bedoeling dat ik over één of twee maanden opnieuw met deze adviesraad samenkom om dan concrete voorstellen te doen. Want laat één ding duidelijk zijn: er is op dit moment nog niets beslist, behalve dan de personeelsuitbreiding. Daarom vind ik het erg jammer dat een of meer mensen uit de adviesraad paniek bij de ouderraden zijn gaan zaaien door, al dan niet bewust, foutieve informatie te verspreiden", beklemtoont Rik Verwaest.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is