Raadslid noemt Meldpunt Discriminatie een farce

Op 28 december 2011

"Wie de 27 meldingen naleest, ontdekt dat het Meldpunt vooral heeft gediend als vuilbak voor van alles en nog wat. Amper vier klachten gaan over aantoonbare discriminatie waarvoor Lier bevoegd is", zegt Rik Verwaest. "De andere meldingen zijn vaag tot ronduit clownesk. Zo vloeien de meeste klachten voort uit vechtscheidingen, arbeidsgeschillen of zuiver administratieve kwesties. Iemand van het stadspersoneel ziet zijn contract niet verlengd worden? Discriminatie! Iemand is door een scheiding zijn hond kwijtgeraakt? Discriminatie! Een bewijsbriefje nodig voor een hoofddoek op de pasfoto? Discriminatie!"

"Dit meldpunt is een complete farce. Iedereen die ontevreden is over iets en ?discriminatie' roept, wordt meteen door het meldpunt gehoord, hoe gek hun verhaal ook is. Niet moeilijk dat er dan massaal loze klachten worden ingediend. Echte discriminatie is verwerpelijk en moet bestreden worden, maar dit Lierse Meldpunt was daar duidelijk niet voor nodig", stelt Verwaest.

De dienst Welzijn van de stad Lier is wél tevreden over het Meldpunt Discriminatie. "Via dit meldpunt komen lokale situaties van discriminatie duidelijker aan het licht, omdat ze nu concreet geregistreerd worden.
Terwijl vroeger soms werd gesteld dat er gewoonweg geen discriminatie in Lier is, worden situaties vandaag beter in kaart gebracht en opgevolgd. Dit creëert kansen om belangrijke signalen te geven aan het beleid", zegt welzijnsconsulent Sarah Van der Veken.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is