Rode brievenbus keert niet meer terug naar heraangelegde Markt

Op 9 augustus 2012

Jarenlang stond er naast het stadhuis, tegenover de toeristische dienst, een stijlvolle torenbrievenbus van bpost die mee de charme van het plein bepaalde. Door de heraanleg van de Grote Markt moest de brievenbus tijdelijk verhuizen.

Het stadsbestuur verspreidde toen volgend bericht: "De postbus op de Grote Markt wordt vervangen door een tijdelijke postbus aan de andere zijde van het stadhuis, naast het belfort.

Na de heraanleg van de Grote Markt blijft er zeker nog een postbus op het marktplein staan, wellicht op ongeveer dezelfde plaats."

Dat was duidelijk buiten de mening van het architectenbureau Robbrecht en Daem, de ontwerpers van de Grote Markt, gerekend. De brievenbus werd vervangen door een gewoon model op poot en staat nu in het begin van de Eikelstraat.

"Door esthetische redenen, door de ontwerpers van de Grote Markt geopperd, werd nadien beslist om de postbus niet terug te plaatsen.

Hierover pleegden we overleg met de postmeester die geen enkel bezwaar had tegen een verplaatsing", zegt Jo Cooymans, klachtenambtenaar van de stad Lier.

Naast de terrassen

Eens te meer blijkt hoeveel macht de architecten Robbrecht en Daem lijken te hebben. "Van macht zou ik niet spreken", reageert schepen van Openbare Werken Jan Hermans (Lier&Ko). "Als beleidsmakers vraag je advies. Het esthetische advies van het architectenbureau vind ik belangrijker dan mijn visie. Het is ook steeds goed onderbouwd."

"Waar die brievenbus precies staat, vind ik in deze niet zo belangrijk, maar wel het feit dat het esthetische aspect weer de enige reden is. Ofwel verschuilt het schepencollege zich achter de architecten, ofwel hebben die architecten alles voor het zeggen. En dat gaat me wat te ver, zeker als dan de gebruiksvriendelijkheid moet wijken", stelt gemeenteraadslid Frank Boogaerts (N-VA).

Gemeenteraadslid Ella Cornelis (VB) twijfelt of de nieuwe locatie van de brievenbus wel geschikt is.

"De brievenbus staat niet tegen een muur en voor het eerste terras. Als dat terras in de winter weg is, staat de brievenbus zomaar los op straat. Ze zal dan binnen de kortste keren omgeduwd of omvergereden worden."

Burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld) deelt die vrees niet. "De brievenbus staat stevig en kan zeker niet gemakkelijk omgeduwd worden. Naast de brievenbus staat een windscherm, dat volgens het huidige terrassenreglement in de winterperiode weggehaald moet worden. Of dit zo zal blijven, weten we nog niet, want het terrassenreglement wordt herbekeken."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is