Stad Lier pakt fietsknelpunten aan

Op 21 oktober 2013

De stad Lier wil een actief beleid voeren ter ondersteuning en stimulering van het fietsgebruik. Naast de eigen waarnemingen en de door burgers gemelde knelpunten werd door de fietsersbond en de Lierse basisscholen een lijst opgemaakt van knelpunten en verbeterpunten voor fietsers op het Lierse grondgebied. Deze overzichten werden in eerste instantie gescreend vanuit de vraag welke elementen kunnen verbeterd worden. Hierbij maakte men telkens de afweging tussen de ideale situatie voor de fietsers en andere eisen voor de inrichting van onze wegen.

Het college valideerde deze lijst op 2 september 2013. Vervolgens werd geëvalueerd welke verbeteringen haalbaar zijn met beperkte ingrepen (quick-wins). Hierbij werden ook de verbeteringen opgelijst die dringend nodig zijn omdat de veiligheid of het fietscomfort sterk in gedrang komt.

Het college besliste om de dringende maatregelen en quick-wins te laten uitvoeren door het departement stadsinfrastructuur onder voorbehoud van de goedkeuring van de begroting 2014. Op korte termijn wil men vooral kleinere doelgerichte maatregelen nemen die toch een belangrijk positief effect hebben naar de fietsers toe. Dit zowel op vlak van comfort, veiligheid en het vlot gebruik van de fiets.

Zo wordt op het bruggetje aan de Zimmertoren de kasseistrook heraangelegd met verbetering van de fundering. In de Mallekotstraat wordt ter hoogte van Steinerschool de fietsoversteek heraangelegd en opnieuw gemarkeerd. Het deel van de Aarschotsesteenweg ter hoogte van een inrit aan GERO wordt opnieuw geasfalteerd en het fietspad wordt er hersteld. Op de Netelaan wordt de fietsoversteek vanuit de Leopold III-laan aangepast. Deze herstellingswerken gebeuren in eigen beheer.

De heraanleg van de fietssuggestiestrook in de Baron Opsomerlaan, het herkasseien en herasfalteren van een gedeelte van het Leopoldplein en de heraanleg van het wegdek in de Mechelsestraat, ter hoogte van het kruispunt met de Kanunnik Davidlaan tot aan inrit spoedafdeling ziekenhuis, zullen ten vroegste in 2014 gerealiseerd worden. Deze werken worden uitbesteed.

Bedoeling is ook om de 30 km/uur-zone in de buurt van de basisschool “Het Spoor” en ter hoogte de school H.Familie uit te breiden. Na goedkeuring van deze 30 km/uur-zone dienen de nodige aanpassingswerken aan de wegenis uitgevoerd te worden.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is