U bent hier
Stad voert kernversterkend beleid
Versterking van de detailhandel in de binnenstad is voor de huidige coalitie een topprioriteit. Er moet dringend een halt worden toegeroepen aan de vlucht van de handelszaken vanuit het centrum naar de periferie. Meer nog dan dat zal extra concurrentie in de periferie ten nadele van de binnenstad bestreden worden. Een kernversterkend beleid is dus een must.
Het stadsbestuur maakt werk van het principe van branchering. Dit houdt onder meer in dat buiten het kernwinkelgebied geen handel meer aanvaard zal worden in producten die concurrentieel zijn met het kernwinkelgebied. Dit principe zal niet alleen worden toegepast bij de beoordeling van stedenbouwkundige en socio-economische aanvragen maar ook bij de opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen.
Branchering wordt ook gedefinieerd in het kader van de ‘draagbaarheid’ van producten. Producten zoals keukens, moto’s ed. zijn niet draagbaar en kunnen dus best aanvaard worden in de periferie. Ze zijn niet concurrentieel met de binnenstad die overwegend draagbare producten aanbiedt zoals textiel, schoenen e.d.
Aan de Antwerpsesteenweg buiten de ring wordt geen bijkomende detailhandel meer toegelaten behalve diegene die reeds voorzien zijn in het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan. De bestaande winkels met hun oppervlakten evenals de nieuwe winkelruimtes Dox, Anthonis en Paft vormen hierop een uitzondering. In elk geval zal het verkeers- en mobiliteitsaspect doorslaggevend zijn bij de beoordeling van aanvragen in deze cluster.
Tussen het winkelcentrum Den Boom tot en met de stationsomgeving wordt eveneens geen nieuwe detailhandel meer toegelaten. Buurtwinkels zoals slagers, bakkers, krantenwinkels e.d. zijn hier uiteraard wel mogelijk.
Het winkelcentrum Den Boom zelf kan worden aangepast op voorwaarde dat de provincie bereid gevonden wordt om het bestaande provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan aan te passen. De stad zal hiervoor initiatief nemen maar is niet bereid om de kosten hiervoor te dragen. Aan de provincie zal worden meegegeven dat het maximaal mag gaan over twee nieuwe entiteiten, met elk een minimale oppervlakte van 800 m², wat het totaal brengt op zeven handelszaken. Deze bepaling moet als dwingende voorwaarde worden opgenomen in het ruimtelijk uitvoeringsplan.