Stadsbestuur klungelt in het dossier van het stedelijk zwembad

Op 29 november 2002

Ondanks beloften zal Lier het een jaar zonder zwembad moeten stellen

Uit goede bron vernam de N-VA dat het Lierse stadsbestuur opteert voor de bouw van een nieuw stedelijk zwembad op de Dungelhoeffsite. De N-VA raadt het stadsbestuur aan een dode-hoek-spiegel te installeren op zichzelf want het bezondigt zich aan spectaculair bochtenwerk. Toen de problemen ontstonden werden vage plannen gelanceerd voor de realisatie van een nieuw zwembad op de Dungelhoeffsite. Recent verklaarde schepen Van de Plas dan weer dat het zwembad op de huidige site zou kunnen blijven omdat dat deel van het stadspark kan omgeschakeld worden in recreatiezone. Hierbij ging de VLD-schepen vlot voorbij aan de kern van de zaak: het huidige zwembad voldoet niet aan de VLAREM-normen. N-VA-gemeenteraadslid Frank Boogaerts wees hierop tijdens de jongste gemeenteraadszitting. De "denkpiste" van schepen Van de Plas biedt dus geen oplossing zonder zware investeringen in de huidige installatie.

Het Lierse stadsbestuur opteerde nu weliswaar voor een nieuwbouw op de Dungelhoeffsite maar nam nog steeds geen beslissing over de formule om dit project te realiseren: Publiek Private Samenwerking (PPS), zuiver stedelijk beheer, ... De N-VA betwijfelt of het stadsbestuur, dat tegen alle verkiezingsbeloften in de belastingen zal verhogen, de budgettaire ruimte heeft om dit nieuwe zwembad volledig met stedelijk geld te financieren. Allicht zal het stadsbestuur dus toch zijn heil moeten zoeken in de vage plannen van de schepen van sport die al maandenlang beweert op zoek te zijn naar een privé-partner om via een PPS-formule een nieuw zwembad te realiseren.

Maar zelfs als de zoektocht naar een privé-partner succes kent voor januari 2003 zal het stadsbestuur nog een andere belofte moeten breken. Er zal immers in Lier gedurende minstens een jaar niet kunnen gezwommen worden. Bij de aanvang van de gemeenteraad van oktober beloofden de burgemeester en de schepen van sport nochtans aan de protesterende zwemclubs en aan de sportraad dat "de Lierenaars zullen blijven zwemmen in Lier".

De N-VA herinnert in dit verband aan een nota van de sportdienst, daterend van 4 februari 2002 en behandeld door het schepencollege op 29 april 2002. Daarin staat te lezen dat de firma ARTABEL (de initiatiefnemer van de PPS in Neerpelt) de totale duur van een dergelijke formule schat op 31,5 maanden (m.a.w. bijna 2,5 jaar). De klassieke formule bedraagt 29 maanden. De nota van de sportdienst besloot toen: "De beide tijdschema's zijn zeer strikt opgesteld. Het is nu reeds duidelijk dat het nieuwe zwembad niet in exploitatie zal zijn tegen september 2004". U kan dit zelf uitrekenen: start project op 1 januari 2003 + 33 maanden = 1 oktober 2005. Dit betekent meer dan een jaar geen zwembad voor zwemclubs, scholen en recreanten. De burgemeester en schepen van sport logen!

In dit ganse dossier wordt trouwens ook gesold met het personeel van het stedelijk zwembad. Deze mensen verkeren al maandenlang in onzekerheid over hun toekomst. Verandert het statuut van het zwembad? Zullen zij eventueel in een PPS-formule hun job als redder kunnen behouden? Worden zij technisch werkloos gedurende de sluitingsperiode? Allemaal twijfels die demotiverend werken. Niet alleen de sportieve Lierenaar maar ook het personeel kreunt onder het beleid van de huidige VLD-schepen van sport.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is