Toespraak inburgering

Op 19 november 2015, over deze onderwerpen: Inburgering

Gisterenavond heeft de burgemeester op het stadhuis alle nieuwe Lierenaars die hun inburgeringscursus hebben afgewerkt in de bloemetjes gezet. Ook alle betrokken organisaties, die er mee voor zorgen dat inburgeren vlot en fijn verloopt, werden bedankt. Lees de volledige toespraak hieronder.

 Foto: Lierinbeeld.com

TOESPRAAK INBURGERING 2015

Als burgemeester van Lier heet ik jullie van harte welkom op deze plechtigheid in ons mooi stadhuis en wil ik jullie feliciteren met het afronden van het inburgeringstraject.

De mensen die dit jaar een inburgeringsattest hebben behaald, komen uit alle hoeken van de wereld: Brazilië, Roemenië, Turkije, Pakistan, Spanje, Oezbekistan, Indië, Servië, Mali, China, Nieuw-Zeeland, Suriname en de lijst is nog veel langer. Jullie hebben allemaal een andere achtergrond en een andere reden om naar België te komen. Maar jullie hebben ook iets gemeenschappelijks, want op de een of andere manier zijn jullie allemaal hier in Lier terechtgekomen.

Ik ben een trotse burgemeester van een stad met meer dan honderd nationaliteiten. En om te kunnen samenleven op een goede en aangename manier is het belangrijk dat we met elkaar kunnen praten en dat we elkaar begrijpen.  Nederlands taal leren is daarom de allereerste stap, en wellicht de belangrijkste Dit is echt geen pesterij , maar een noodzaak, en een onmisbaar hulpmiddel om je goed te voelen in onze gemeenschap in Lier en in Vlaanderen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is. Je hebt het nodig bij het vinden van werk of het helpen van je kinderen bij hun huiswerk. In de cursus maatschappelijke oriëntatie leer je meer over het leven in Lier. De mensen hier aanwezig begrijpen hoe belangrijk dat is en dankzij hun inzet hebben zij dit jaar hun inburgeringsattest behaald.

Ik maak van deze gelegenheid gebruik om niet alleen de inburgeraars in de bloemetjes te zetten, maar ook de partners die het inburgeringstraject mogelijk hebben gemaakt.

Het agentschap voor integratie en inburgering, de afdeling van het voormalige Prisma die het inburgeringstraject begeleidt. Maar ook het voormalige Huis van het Nederlands die de mensen doorverwijst naar de juiste school en cursus om Nederlands te volgen. En uiteraard het Centrum voor Basiseducatie en het Centrum voor Volwassenenonderwijs die de mensen stap voor stap de Nederlandse taal aanleren op hun schoolbanken.

Jullie hebben dan wel hun traject afgerond, maar toch wil ik iedereen aanmoedigen om niet te stoppen met leren. Dit is een eerste stap die best nog een vervolg krijgt. Hoe beter je Nederlands spreekt, hoe meer deuren er zullen opengaan. Er zijn verschillende cursussen in Lier en in de omgeving om je Nederlands nog meer te verbeteren. Grijp die kans. Je kunt er alleen maar voordelen uit halen.

De stad Lier en haar partners bieden u bovendien een aantal projecten aan waarbij je het Nederlands spreken kan oefenen:

- Den Babbelier op elke woensdagavond, met dank aan de vzw Vormingplus en haar vrijwilligers.
- Het project ‘Samen Inburgeren’, in samenwerking met Wereld-Delen, Prisma en het OCMW, waarbij je als inburgeraar een coach krijgt die met jou Nederlands spreekt.

- Voor de kinderen organiseert de stad de ‘Taalvakantie’, het ‘Taalbad’ en het ‘Vertelparadijs’.

- Ieder jaar kan je bij één van onze diensten ook een taalstage doen.

Ik ben ook blij voor het eerst te kunnen aankondigen dat de stad in samenwerking met het CVO en Vormingplus in 2016 zal starten met een Nederlandstalige leeskring voor anderstaligen in onze bibliotheek zodat niet alleen het praten maar ook het lezen in het Nederlands extra kan geoefend worden.

Naast Nederlands leren  is het uiteraard ook noodzakelijk dat jullie zich  inwerken in onze wetten, reglementen, de verschillende diensten, overheden om zo snel mogelijk optimaal te kunnen meedraaien in onze gemeenschap en u in te burgeren. Ook daar worden de mogelijkheden geboden; grijp de kansen.

Beste Lierenaars,  het is als volwassene niet gemakkelijk om een compleet nieuwe taal te leren en dit in combinatie met je werk of je gezin. Maar de mensen die we vandaag in de bloemetjes zetten, zijn het levende bewijs dat het wel mogelijk is. Zij zijn voor ons een voorbeeld van hoe het moet.

Nogmaals van harte gefeliciteerd namens mezelf en de stad Lier . Ik wens jullie een aangenaam verblijf toe in Lier, en wens jullie alle succes toe voor de toekomst. Geniet nog van jullie avond.

 

FRANK BOOGAERTS

Burgemeester

19.11.2015

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is