Uitgaven voor Grote Markt zijn onder controle

Op 26 juli 2011

Toen raadslid Frank Boogaerts (N-VA) via de media vernam dat een boomchirurg op de Grote Markt aan het werk was, vermoedde hij dat dit niet in de oorspronkelijke raming opgenomen was. "Ik heb de indruk dat er voor deze heraanleg met veel geld wordt gegooid dat oorspronkelijk niet gepland was. Ik denk dan onder meer aan het planten van de bomen op een speciale manier, de fonteinen, de muziek aan de fonteinen, de vele brochures en spandoeken, de uren van het personeel dat informatie moet geven, de hoorzittingen over de heraanleg en de randgevolgen zoals de paaltjes."

"Het stabilisatorbed voor de bomen valt binnen de prijzen van de aanneming. Door het belang van de ondergrondse voorzieningen voor de bomen werd hiervoor dus budget opgenomen in de oorspronkelijke raming. De tilia - een linde - die in de rotonde komt, kost 300 euro, de andere bomen zijn wat duurder en hebben een inschrijvingsprijs van 640 tot 710 euro", antwoordt Jan Hermans (Lier & Ko).

Fonteinen

Er zijn ondertussen ook al twee verrekeningen op gemaakt. Een eerste, ten bedrage van 18.307 euro was voor de aanleg van een recuperatiebekken voor het regenwater.

"Dit bekken recupereert regenwater voor de fonteinen zodat er kan worden bespaard op de waterfactuur voor deze fonteinen. De kosten worden zo terugbetaald over een periode van vijf tot zes jaar", stelt Hermans.

Een tweede verrekening, ten bedrage van 85.847 euro,was voor het aanbrengen van verscheidene leidingen voor datacommunicatie, geluid en camerabewaking, bijgevraagd door verscheidene stadsdiensten.

"De kosten voor de fonteinen en muziek zijn begrepen in de totale aannemingssom van 4.775.677 euro", onderstreept schepen Hermans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is