U bent hier
Wat staat op het spel in Lier?
Wie bestuurt Lier?
Na de verkiezingen in 2006 werd in Lier een coalitie gevormd tussen Open VLD (6 zetels), CD&V/N-VA (7 zetels), Lier Leeft (5 zetels) en Lier&Ko (3 zetels). Maar in 2010 stapte N-VA uit de coalitie, waardoor hun drie leden in de gemeenteraad sindsdien als onafhankelijke leden zetelen.
De liberale Marleen Vanderpoorten, voormalig Vlaams minister en voorzitster van het Vlaams parlement, is de burgemeester. In de oppositie is Vlaams Belang met 6 zetels de grootste partij. De Lierse afdeling van LDD, die in 2006 2 zetels veroverde, stapte inmiddels uit de partij.
Wie zijn de belangrijkste kandidaten?
Al in oktober vorig jaar werd burgemeester Vanderpoorten opnieuw aangeduid als lijsttrekker voor Open VLD. Haar grootste uitdager kom wellicht vanbij de N-VA, die als lijsttrekker senator Frank Boogaerts naar voren heeft geschoven. Die partij hoopt stemmen af te snoepen van zowel de regerende coalitie als van oppositiepartij Vlaams Belang, die in 2006 nog even groot was als het kartel CD&V-N-VA. Jan Mortelmans is opnieuw de lijsttrekker bij Vlaams Belang.
Bij CD&V proberen ze een nieuwe lijsttrekker uit: Koen Bruegelmans, kleinzoon van de inmiddels overleden oud-burgemeester Frans Bruegelmans, vervangt Guido Van den Bogaert, die lijstduwer wordt. Bruegelmans gaat voor de sjerp en heeft op zijn lijst onder meer acteur René Verreth staan.
Er was lange tijd twijfel of stadspartij Lier&Ko opnieuw zou opkomen, maar schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Jan Hermans heeft dan toch besloten 'dat er een alternatief moet zijn voor de traditionele partijen'.
De SP.A kwam in 2006 op in kartel met het ter ziele gegane SLP en met onafhankelijken onder de naam Lier Leeft. Dit jaar gaan de socialisten een kartel aan met Groen. SP.A staat net als in 2006 het lijsttrekkerschap af aan Els Van Weert, ooit staatssecretaris en voorzitster van SLP's voorganger Spirit en nu lid van Groen. Met de nieuwe progressieve lijst mikt Van Weert naar eigen zeggen op minstens zes zetels. De twee linkse partijen willen de krachten bundelen tegen de versplintering aan rechterzijde.
De huidige OCMW-voorzitter Patrick Tersago komt deze keer op met een eigen partij. In 2006 hoorde hij nog bij Open VLD, maar na een ommetje via LDD zetelt hij al een tijdje als onafhankelijke. Nu wil hij met Vo-LK een rol van betekenis blijven spelen in Lier. Zijn partij ijvert voor 'een beter bereikbaar en leefbaarder Lier'.
Wat zijn de thema's?
Hét centrale thema in Lier – ook letterlijk – is het verkeerscirculatieplan dat dit jaar in mei geïmplementeerd werd. Het is die nieuwe situatie op en rond de Grote Markt waarop burgemeester Vanderpoorten en haar Open VLD afgerekend kunnen worden.
De bestuurspartijen zijn blij dat de vernieuwde Grote Markt autoluw en voetgangersvriendelijk is geworden.
Uitdager N-VA heeft alvast veel kritiek geuit op het verkeersplan, net als Vlaams Belang. Er is vooral veel heisa rond 'de knip': door een voetgangerszone was het onmogelijk om van de ene kant van de stad naar de andere te rijden. Intussen is er een opening gemaakt via het Zimmerplein, maar voor N-VA en Vlaams Belang volstaat dit niet. De nieuwe partij Vo-LK heeft van 'de knip' zelfs zijn belangrijkste programmapunt gemaakt.
N-VA stelt ook dat de stadsfinanciën moeten worden gesaneerd.
Het veelbesproken mobiliteitsplan komt eigenlijk op rekening van stadspartij Lier&Ko, waartoe de schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Jan Hermans behoort. 'Met een aanzienlijke hoeveelheid aan gerealiseerde programmapunten', maar wellicht ook vanwege de vele kritiek op het verkeersplan, heeft Hermans lang getwijfeld om opnieuw mee te doen aan de verkiezingen.
Toch gaat Lier&Ko door, met de hoop op opnieuw drie zetels en met concrete programmapunten als een actieve tuin voor ouderen en een picknickweide.