Biologische slibbehandeling in Lierse binnennete maakt beloftes waar

Op 21 november 2016, over deze onderwerpen: ecologie, Natuur, Openbaar domein, Parken, Parken - openbaar groen, Waterwegen

18 maanden na de start van de biologische behandeling van het slib aan te spuihuis is het project afgerond. De vooropgestelde doelstelling om 50% slib te verminderen is gehaald en zelfs licht overschreden. Hierdoor daalde het niveau van het slib gemiddeld met zo'n 46 cm en op die manier verdween er zo'n 2.737 m³ slib. Enkel vlak tegen het spuihuis blijft de laag iets dikker door bladeren die tot daar drijven.

Schepen van Openbare Ruimte en mobiliteit Bert Wollants is tevreden met het resultaat. "De doelstellingen zijn gehaald: het slibniveau is een behoorlijk stuk gedaald en onze Lierse bootvissers kunnen opnieuw tot vlak bij het spuihuis varen. Daarnaast zorgt de behandeling ervoor dat de slibaangroei nog jaren onder controle blijft en dat de kwaliteit van het water van onze Binnennete er nog een behoorlijk stuk op vooruit is gegaan, ik kan deze methode dus alleen maar aanbevelen.".

Tegelijk maakt de stad de eerste resultaten bekend van een gelijkaardige behandeling van de vijver van het stadspark, die in april voor de eerste keer behandeld. Ook hier slaat de behandeling probleemloos aan, over de gehele oppervlakte daalde het slib gemiddeld met zo'n 21 cm of 36%. Minder geurhinder en betere waterkwaliteit zijn nu al vast te stellen, geeft schepen Wollants mee. Het project voor de vijver van het stadspark loopt nog tot oktober 2017, waarna ook hier 50% slibreductie een feit moet zijn.

Andere locaties om aan slibreductie te doen worden momenteel onderzocht, zo zou ook de zone tussen stadspark en de Sint-Jansbrug worden overwogen.

 

Verantwoordelijke schepen: Bert Wollants.

Info: Openbaar domein

technischbureau [at] lier.be ; 03 8000 370

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is