Een avontuurlijk speelterrein voor de Dungelhoeffsite

Op 2 mei 2016, over deze onderwerpen: Jeugd, Jongeren, Openbaar domein, Sport / vrije tijd / jeugd, Natuur

In april vorig jaar werd de heraanleg van een speelruimte naast zwembad ‘De Waterperels’ principieel goedgekeurd. Na opmaak werd het voorontwerp voor het avontuurlijk speelterrein, besproken met de verschillende partijen en aangepast aan de opmerkingen. Het college kon het voorontwerp van het avontuurlijk speelterrein Dungelhoeff goedkeuren tijdens de zitting van 18 april.

Avontuurlijk speelterrein

Bij de opmaak van het ontwerp van het speelterrein werd gekozen voor een avontuurlijk speelterrein. Avontuurlijke omgevingen met veel natuurlijke elementen bevorderen de creativiteit en cognitieve vaardigheden bij kinderen. Groene, natuurlijke speelterreinen dragen ook bij tot de motorische ontwikkeling. Het ontwerp van het avontuurlijk speelterrein op de Dungelhoeffsite heeft in tegenstelling tot de klassieke speelpleinen een groter avontuurlijk karakter, dankzij de variatie van niveauverschillen en beheer van beplantingen. Zo zijn er hoogteverschillen in de vorm van taluds en in de vorm van een verdiept stukje gazon. Er worden twee speelheuvels aangelegd, waarvan er een heuvel langs één zijde als amfitheater zal fungeren. Door de grote open grasvelden zal het speelterrein een open indruk geven. Langs de muur aan de zijde van de Boomlaarstraat is een groenbuffer van hazelaarstruiken voorzien. Op het terrein wordt gekeken naar voldoende afwisseling tussen actieve zones en rustigere plekken. Op verschillende locaties zijn zitstronken voorzien om even uit te rusten of te verpozen. Om daarna weer volop te ravotten op het trapveld, de dubbele kabelbaan en in de boomhut met glijbaan, klimnet en apenbrug.

De gebruikte materialen – hoofdzakelijk vervaardigd uit robiniahout – hebben een natuurlijke uitstraling. De wilgenconstructies vormen een samenhangend geheel doorheen het ontwerp. Ze komen op verschillende plaatsen terug in diverse verschijningsvormen: een wilgendorp, een wilgentunnel en in de vorm van wilgenvlechtwerk.

‘Avontuurlijk’ beheer

Het avontuurlijk karakter van het speelterrein zal ook terug te vinden zijn in het beheer ervan. De afwisseling tussen het hoge grasland en kort gemaaid gazon zorgt voor extra spanning. Door het beperkt maaien (1 à 2 keer per jaar) zal een deel van de grasvelden op termijn een bloemrijk uitzicht krijgen. Om de beleving te verhogen, komen er in de voorziene bloemenweide gemaaide paden. Er is een intensief maaibeheer (16 keer per jaar) voorzien langs de wandelpaden van het park, langs de muur en in de zichtas naar het monument voor de gesneuvelden. Op deze manier biedt het geheel een verzorgde aanblik.

 

Timing

Nu het voorontwerp werd goedgekeurd, kan de stad een stedenbouwkundige aanvraag indienen. De start van de aanleg is dan voorzien vanaf september. De wilgenhutten volgen als laatste in december. Begin 2017 is het avontuurlijk speelterrein speelklaar.

De stad voorziet 70.000 euro voor de uitwerking van dit project. De realisatie van het speelterrein komt mede tot stand met financiële steun van zwembad De Waterperels en bouwbedrijd Cordeel.

Verantwoordelijke schepenen: Rik Verwaest en Ivo Andries.

Info: Technisch bureau
technisch bureau [at] lier.be
tel. 03 8000 370

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is