Eerste ophaling roze zak in Lier bleek groot succes

Op 3 maart 2016, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, ecologie, Milieu

Vanaf dit jaar haalt IVAREM de roze zak ook aan huis op. Elke 8 weken kan je hem aanbieden. Je vindt de data in de ophaalkalender. Wie niet zolang wil wachten, kan de roze zak nog steeds zelf naar het containerpark brengen. PMD blijf je, net als vroeger, in de blauwe zak steken. PMD-afval mag NIET in de roze zak.

In de roze zak horen plastic folies en zakjes, yoghurtpotjes, botervlootjes, bloempotjes, plastic speelgoed (zonder elektronica), harde plastics, kleerhangers (zonder metalen deel). Alles leeg en zuiver!

Tijdens de eerste ophaling van gemengde plastics in januari werd in Lier maar liefst 22.080 kg opgehaald. De nieuwe inzameling is duidelijk een succes! Ook in de omliggende gemeentes van de intercommunale bleek de eerste huis-aan-huis ophaling een succes.
En dat is goed nieuws, want door het plastic apart in te zamelen, zorgen we ervoor dat er minder nieuwe grondstoffen gebruikt moeten worden. Na recyclage wordt de plastic namelijk gebruikt om wandelpaden, bloembakken, banken, terrasplanken, compostvaten te maken. De inzameling is bovendien ook ten voordele van de zuiverheid van de PMD-fractie. Plastic verpakkingen die momenteel vaak nog verkeerdelijk in de PMD-zak belanden, kunnen vanaf 2016 aangeboden worden in de roze zak. Hoe minder PMD-zakken met verkeerde inhoud, des te minder er geweigerd en met een rode sticker in het straatbeeld blijven staan.
Daarnaast zorgt de extra inzameling en de lage kost van de roze zak zorgt ervoor dat de inwoners de kosten voor afvalverwerking kunnen drukken. Gemengde plastics hoeven niet meer als restafval naar de oct’s of de container voor de huisvuilophaling. Inwoners kunnen zo door het afval te selecteren besparen op de jaarlijkse afvalkost. Ook winkels kunnen gebruik maken van de roze zak.

Nog geen roze zak? Doe mee!
De volgende ophaling van de roze zak in Lier en Koningshooikt start op maandag 21 maart. Je kan de data nakijken in je ophaalkalender of online via www.ivarem.be/ophaalkalender.
Je koopt roze zakken voor 2,5 euro per rol in het stadskantoor, het gemeentehuis van Koningshooikt, het containerpark, én in de winkels die ook PMD-zakken verkopen.
Voor de sorteerregels voor de roze zakken of meer info kan je altijd terecht op de gratis infolijn van IVAREM 0800 90 441 of via de website van IVAREM www.ivarem.be (> Mijn afval > Plastics > Roze zak).

IVAREM
tel. 0800 90 441 (gratis infolijn IVAREM)

www.ivarem.be/sorteergids

Verantwoordelijke schepen: Lucien Herijgers

Info
Technisch bureau
technischbureau [at] lier.be

tel. 03 8000 370

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is