Groen licht voor volgende restauratiefase begijnhofwoningen in Lier

Op 8 juni 2021, over deze onderwerpen: Cultuur (erfgoed+toerisme), Erfgoed, Investeringen

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de volgende restauratiefase van twaalf begijnhofwoningen in Lier. Voor deze fase kent de Vlaamse overheid een premie van 3.195.419,20 euro toe. “Al 20 jaar is het begijnhof van Lier trotse eigenaar van de titel UNESCO-werelderfgoed. De bouw van het begijnhof startte in de dertiende eeuw. Vandaag is de site een oase van rust in het centrum van Lier. Onder andere auteur en schilder Felix Timmermans deed er inspiratie op voor zijn werk”, vertelt minister Diependaele. “Door te investeren in dit prachtige erfgoed zorgen we ervoor dat deze eeuwenoude geschiedenis over samenwonen en de krachten bundelen bewaard blijft en ons inspireert. We investeren in lokaal toerisme, duurzaam wonen en in een aangename leefomgeving. In 2021 kan de opgestarte restauratie van de begijnhofwoningen verder gezet worden.”

Twaalf woningen in de Sint Margaretastraat (nummers 17, 19, 21, 25, 27, 29), de Hellestraat (nummers 1, 2, 4, 3/5, 6) en de Martienushoek 2 krijgen een opknapbeurt. De gevels, de daken en de bewaarde historische interieurs worden gerestaureerd en het wooncomfort van de woningen wordt aangepast aan de hedendaagse normen van hygiëne, veiligheid en energieverbruik. Bovendien wordt onderzocht om gezamenlijk onderdak te bieden aan de lokale verenigingen die sinds lang gevestigd zijn in het begijnhof, waaronder de bewonersvereniging ‘D’ Amandelboom’ en verschillende kantkringen. Voor bezoekers van buitenaf wordt er een infopunt voorzien met een museumwoning, die een inkijk biedt in het vroegere leven van de begijnen.

Meerjarenrestauratie

Deze restauratie maak deel uit van een meerjarenrestauratie. De Vlaamse Regering kende in 2018 een premie van 12.925.376,80 euro toe voor de restauratie van het begijnhof in Lier. De restauratiewerken worden gespreid over vijf jaar.

Voorafgaand aan de restauratiewerken is een beheersplan voor het begijnhof opgemaakt, waarin een visie op het erfgoedbeheer van het domein is opgenomen voor de komende twintig jaar is.

In totaal worden 45 woningen en het openbaar domein gerestaureerd. In de kapel en het convent komen tentoonstellingsruimtes en een ruimte voor verenigingen die een binding hebben met het begijnhof (bijvoorbeeld de kantvereniging).

Technische info en beeldmateriaal: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/120749

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is