Kwart miljoen mensen parkeren gratis

Op 9 januari 2017, over deze onderwerpen: Lokale economie, Middenstand, Mobiliteit, Parkeerbeleid, Toerisme

Vorig jaar namen 251.489 chauffeurs een gratis ticket uit de parkeerautomaten. Daarmee kun je een halfuur gratis parkeren, net genoeg voor een korte boodschap of om snel iets op te pikken.

De stad breidde begin vorig jaar het zogenaamde gratis Liers Kwartier uit tot een halfuur, waardoor je sindsdien dertig in plaats van vijftien minuten gratis kunt parkeren. “Daarmee maakten we het makkelijker om kort een boodschap te doen in de stad of snel iets op te pikken. Alle centrumparkings liggen immers op slechts enkele minuten of enkele meters wandelen van de Grote Markt en het stadscentrum. Na één jaar blijkt dit concept aan te slaan, want in twaalf maanden tijd rolden er maar liefst 251.489 gratis tickets uit de automaten. Dat is in verhouding meer dan drie keer zoveel als het jaar voordien”, berekent schepen van Mobiliteit Bert Wollants (N-VA). “Eén jaar na de invoering kunnen we bevestigen dat de bezoekers van onze binnenstad het gratis halfuur duidelijk hebben omarmd”, stelt Wollants. Toch is nog niet iedereen ervan op de hoogte. Bovendien moet je op de automaten al goed kijken om de gratis parkeermogelijkheid niet over het hoofd te zien.

Vijf uur gratis
“Ik kom niet zo vaak in Lier en van een halfuur gratis parkeren was ik niet op de hoogte”, zegt een chauffeur op de parking Gasthuisvest. “Maar ik heb geluk. De parkeermeter is defect, waardoor ik nu twee uur gratis kan parkeren.” Wie nog langer gratis wil parkeren, kan gebruikmaken van de parking Tramweglei. “Sinds 1 juli grepen we ook daar in met als doel meer plaats te maken voor bewoners en bezoekers van onze stad. De automaten leveren er tickets af om vijf uur gratis te parkeren. Ook dat blijkt aan te slaan, want de teller van deze gratis tickets eindigde op net geen 15.000 stuks, met piekdagen tot 185 gratis parkeerbeurten per dag”, zegt schepen Wollants.

Zonder ticket
De populairste locatie voor gratis tickets is parking Gasthuisvest met meer dan 18.000 gratis tickets. Daarna volgen parking Tramweglei (14.846 tickets),
de Schapenkoppenstraat (13.526), de Rechtestraat (13.511) en het Renaat Veremansplein (10.036).
Parkeren kan zonder ticket gratis op de parkings De Mol, Zaat en Wallenhof. Na 19u parkeer je overal gratis, behalve in de ondergrondse parkings Grote Markt en Dungelhoeff. Als je maar een halfuur parkeert in parking Dungelhoeff, parkeer je gratis. Voor parking Grote Markt geldt hetzelfde als je binnen de twintig minuten de parking uitrijdt.

Volgens het plannetje 'Lier verrassend dichtbij' telt Lier vier gratis parkings met 983 parkeerplaatsen, vier betaalparkings met 497 parkeerplaatsen en
twee ondergrondse betaalparkings met 530 parkeerplaatsen.

Het Nieuwsblad, CVR, 7 januari 2017

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is