Persbericht stad Lier - Lierse en Hooiktse gezinnen krijgen gratis boom of struik

Op 29 juni 2021, over deze onderwerpen: ecologie, Investeringen, Natuur, Parken - openbaar groen, Straten en Pleinen

Een groene stad met zuivere longen. Daar zorgen bomen mee voor. Tegen eind 2024 willen we in Lier en Koningshooikt 10.000 nieuwe bomen en struiken aanplanten. Verspreid over Lier werden ondertussen reeds een heleboel bomen aangeplant. Maar ook Lierenaars en Hooiktenaars kunnen mee voor de vergroening van de stad zorgen door in hun tuin of op hun terras extra bomen en struiken aan te planten. De stad ondersteunt hen daarin. Elk gezin kan een gratis boom of -struik bestellen en die dit najaar planten.

Vorig jaar lanceerde de stad voor het eerst deze gratis bomen- en struikenactie. We noteerden toen meer dan 3.300 bestellingen. Een groot succes dus. De verdeling van de bomen en struiken was eind november 2020 gepland. Door de coronamaatregelen moesten we de actie echter uitstellen. Alle bestellingen werden geannuleerd.

Maar uitstel is geen afstel. De meest optimale periode om bomen te planten is tussen half november en eind maart. Tijdens dit plantseizoen staan bomen niet in blad. Daarom lanceren we de bomenactie nu opnieuw.

Welke bomen kan je bestellen?

Er is keuze uit 5 inheemse loofbomen, 2 fruitbomen en 3 struiken.

Loofbomen (hoogstam): okkernoot, veldesdoorn, beuk, tamme kastanje en linde
Fruitbomen (keuze uit hoog- of halfstam): appel en peer
Struiken: hazelaar, hulst en wilde kamperfoelie

Wie graag groen wil maar slechts een klein tuintje of terras heeft en dus geen plaats heeft voor een hoogstam, kan kiezen voor een halfstam fruitboom of struik. Deze kunnen in een (grote) pot geplant worden. Meer info over de hoogte van de bomen, hun lievelingsplek in de tuin en andere kenmerken: www.lier.be/bomenactie.  

Voorwaarde is uiteraard dat de boom of struik daarna aangeplant wordt op grondgebied Lier of Koningshooikt.

Hoe bestellen?

Per adres mag 1 GRATIS boom of struik besteld worden. Dat kan via het online formulier op www.lier.be/bomenactie tot uiterlijk 15 september. Lukt het niet om de bestelling online te doen, dan kan je telefonisch contact opnemen met tel. 03 8000 300 om de bestelling in orde te brengen.

De bomen en struiken kunnen eind november opgehaald worden in de stedelijke werkplaats ‘Schapenkot’, Plaslaar 44.

Verantwoordelijke schepen: Bert Wollants

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is