Raadzaal stadhuis krijgt tweede leven

Op 8 januari 2016, over deze onderwerpen: Cultuur (erfgoed+toerisme), Toerisme

Het toeristisch kantoor van de stad Lier verhuist in juni of juli naar de raadzaal van het stadhuis. De inrichting gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf uit Nederland.

Toerisme Lier bevindt zich sinds 1970 onder het stadhuis, in de ruimte waar voordien het politiekantoor en de cellen waren ondergebracht. "Het is een onaantrekkelijke plek: ondergronds, vochtig en krap. Allesbehalve een mooi visitekaartje voor de zowat 40.000 toeristen die we daar jaarlijks ontvangen. Het toeval wil dat erboven een prachtig stadhuis leegstaat, sinds de gemeenteraad in 2013 verhuisde naar het nieuwe stadskantoor op de Dungelhoeffsite", zegt schepen van Toerisme Rik Verwaest (N-VA).

Meer cashet

"Door de verhuis van het toeristisch kantoor kunnen we de magnifieke raadzaal van het stadhuis een tweede leven geven en krijgt onze toeristische dienst gelijktijdig meer ruimte, meer licht en vooral meer cachet. Er zullen weinig toeristische kantoren in België zijn die in zo'n prachtige ruimte hun toeristen ontvangen. Ik denk dat mensen meteen gaan weten waar Lier voor staat."

"Er komt nog eens bij dat dit project voor ons ook financieel interessant is. Het zal de stad namelijk net geen 250.000 euro kosten. De vorige plannen - waarbij het toeristisch kantoor zou verhuizen naar het Timmermans-Opsomerhuis - waren op 2,2 miljoen euro geraamd, inclusief de noodzakelijk renovatie van dat gebouw. We sparen dus behoorlijk wat belastinggeld uit."

Het schepencollege stelde onlangs Bruns bv aan, een Nederlands familiebedrijf dat tentoonstellingen voor musea, sciencecentra en informatie- en bezoekerscentra realiseert. "Aan het plafond veranderen ze niets. Het mooie fresco dat oorspronkelijk in het bisschoppelijk paleis in Antwerpen te bewonderen was, behouden we dus. Net als de muren met de prachtige lambrisering en de

spiegels. Die troeven spelen we natuurlijk uit. Er komt dus nietsflashy dat schreeuwerig de aandacht zou trekken."

Multimediamodules

"Zodra je het toeristisch kantoor binnenkomt, krijg je rechts de balie. De medewerkers kunnen via een deur naar de backoffice. Aan de andere zijde plaatsen we drie multimediamodules, waarmee je zelf de stad op allerlei mogelijke manieren kunt ontdekken: het verleden van de stad, het heden, haar tradities. Ik omschrijf het als een soort tapas, een voorafje van het echte bezoek aan Lier. In het midden van de ruimte bevinden zich nog folderhouders."

"In de inkomhal van het stadhuis hangen we tegenover de trap een groot, dynamisch beeldkader waarop we de mooiste beelden van Lier projecteren en ook toeristische aankondigingen op weergeven. Je kunt dit bekijken vanop een mooi zitelement. Dat komt op de plaats waar nu het kunstwerk van Van Boeckel staat. Dat kunstwerk verhuist naar de voorzijde van de hal. De grootste zelfdragende trap van België zal zo nog beter tot zijn recht komen, want je zult de trap nu ook gemakkelijk langs onderen kunnen bekijken."

De inrichting van de raadzaal als toeristisch kantoor begint in maart en moet in de loop van juni klaar zijn.

 

CVR, GVA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is