Roemeense & Oekraïense professoren bezoeken Lier - toespraak burgemeester

Op 25 oktober 2016, over deze onderwerpen: Armoede, Burgemeester, Ontwikkelingssamenwerking, Sociaal weefsel, Verenigingen

Een groep Roemeense en Oekraïense professoren logeert deze week op uitnodiging van de Lierse vzw Oradea in de stad. De vzw is al een kwarteeuw actief in Roemenië en helpt ook kinderen met een beperking in Oekraïne.

Dokter Patrick Bellinck is geneesheer-specialist in het Heilig-Hartziekenhuis. Naast die job zet hij zich ook al 25 jaar in voor de vzw Oradea, waarvan hij de stichter en voorzitter is. De vzw is genoemd naar de gelijknamige stad in het westen van Roemenië.

Een kwarteeuw geleden startte Bellinck er een aantal solidariteitsprojecten op voor kinderen met een beperking. Tien jaar geleden ontving hij daarvoor het ereburgerschap van Oradea. Sinds 2012 is de vzw ook actief in Lviv, een stad in het westen van Oekraïne.

Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van Oradea nodigde de vzw een delegatie Roemeense en Oekraïense professoren en hoogwaardigheidsbekleders uit voor een bezoek aan de Pallieterstad.

“Ik herinner me de uitbraak van de revolutie van 1989 in Roemenië nog levendig”, vertelt de dokter. “Het was rond Kerstmis en na de val van het regime van Ceausescu werden via de televisie voor het eerst de schrijnende toestanden in het land duidelijk. Her en der werden er in België acties opgestart om de mensen daar te helpen. Mijn vrouw en ik vingen die winter een kleine jongen uit Oradea op en de connectie met het land en de stad was geboren.”

De delegatie werd gisteren ontvangen door burgemeester Frank Boogaerts en schepen Lucien Herijgers (N-VA), die overigens vloeiend Roemeens spreekt.

“We volgen als stad het doen en laten van dokter Bellinck en de vzw Oradeo al lang”, zegt Boogaerts. “Ik wil hem en zijn collega's in Roemenië en Oekraïne van harte feliciteren voor het uitstekende werk dat zij ter plaatse leveren. Ik heb me ook laten vertellen dat er nog heel wat plannen op stapel staan om nog meer kinderen in beide landen naar een betere toekomst te begeleiden. Daar kunnen we alleen maar bewondering voor hebben.”

Onze burgemeester heeft ook een toespraak gehouden. Lees de hele speech hier!

Dames en Heren, geachte genodigden,

Ladies & Gentlemen,

Wij verwelkomen vandaag een internationaal gezelschap uit Roemenië en Ukraïne.

Dear guests from Rumania and Ukrain, welcome in our small but beautiful city.

On behalf of the city authority I can assure you that we are very pleased and honoured to have you amongst us.

I welcome Professors of the Ivan Frank Pedagogical University Drohobych, Ukrain : rector Mrs.Prof. Nadia Skotna, the dean of the faculty Biology, Mrs. Prof. Svitlana Volsohanska,  and Prof. Ihor Hrynyk  dean of the faculty Sociology and Humanities.

De Roemeense delegatie omvat leden van het management en de staff van Cristal, Centrul Scolar de Educatie Incluziva, een samenwerkingsverband voor buitengewoon kleuetr- en lager onderwijs en geintegreerd basisonderwijs in Oradea.

Welcome Mrs. Professor Rodica Lezeu, Mrs.Professor Delia Micurescu.

Dear friends from Oradea, I will now give the floor to one of our aldermen, Lucien Herrijgers, who speaks  fluently you language, since he also is very much working with your country.  Lucien, may I ask you to say some words ?

……………………

Dames en Heren, waarom deze ontvangst vandaag ?  Dit jaar viert de vzw Oradea haar 25 jarig bestaan. Zij werd gesticht in 1991 en wordt nu voorgezeten door Dr. Bellinck, geneesheer-specialist in het H. Hartziekenhuis. De vzw organiseert solidariteitsprojecten ten bate van families en kinderen met een functiebeperking of sociale exclusie in de metropool Oradea. Daarenboven engageert Oradea zich sinds 2012 voor kinderopvang, gezinsondersteuning, bijzondere jeugdzorg en zorg voor kinderen met een functiebeperking in Drohobych in de oblast Lviv, in W-Ukraïne.

Oradea werkt actief aan duurzame ontwikkelingssamenwerking door educatieve ondersteuning van kansarme kinderen en kwetsbare groepen in beide landen Interventie bij individuele gevallen van kinderverwaarlozing, preventief zorgbeleid, residentiële crisisopvang van kinderen, hervorming van de opleiding Sociology and Humanities, meer speciaal dan in Ukraïne.

Ladies and Gentlemen, fort his excellent work in the past, Dr. Bellinck, was granted already 10 years ago the title of honorary citizen of Oradea, and on september 29 the title of Doctoratus Honoris Causa of the Franko State Pedagogical University in Drohobych, Ukraiïne.

I was told also that it is not his intention to stop this excellent work in your countries. On the contrary. Many plans are actually in preparation  for the near future in both countries. They all aim at a better situation for young children  by giving them a better education, by helping them in their social situation, or by organizing specialized courses for students and pofessors  active in education of children that need special attention and care.

Oradea is sinds lang een bekende organisatie in onze Stad. Wij hebben met onze beperkte middelen de vzw steeds gesteund , maar hebben dit jaar om de eerder genoemde redenen er aan gehouden deze ontvangst te organiseren voor Dr. Bellinck , zijn echtgenote en zijn organisatie, en de buitenlandse gasten.

Dokter, leden van de vzw Oradea, in naam van het College van Burgemeester en Schepenen dank ik u voor het vele goede werk dat jullie reeds hebben verricht en nog zullen verderzetten.

Ladies and gentlemen, I thank you for attending this party in Lier. I hope that you like our city, and that you will visit Lier soon again. And last but not least I congratulate you withe the excellent work you realise in your countries together with Dr. Bellinck and his organization.

May I ask you to accept a small present fom the City of Lier ?

Dames en Heren, dank voor uw aandacht. Ik wens u nog een aangename dag in Lier.

FRANK BOOGAERTS

BURGEMEESTER

(wel; Het Nieuwsblad)

Foto: Wout Engels

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is