Feest in stadhuis voor Schrikkeljarigen

Op 2 maart 2016, over deze onderwerpen: Burgerzaken

De 23 schrikkeljarigen van Lier werden gisteren uitgenodigd in het stadhuis door burgemeester Frank Boogaerts en schepen Rik Pets (beiden N-VA)."Vandaag doen we voor jullie een 'specialeke', het is de eerste keer dat we de schrikkeljarigen ontvangen", zei de burgemeester. "Jullie hebben deze ontvangst te danken aan mijn zoon Jeroen die vond dat de schrikkeljarigen elkaar moesten ontmoeten om samen het glas te heffen. Het zijn bijzondere mensen want de kans is 1 op 1.461 dat je een schrikkelkind krijgt", vulde Rik Pets aan. De jongste schrikkelkinderen zijn Kamiel Ledda (4) en Gündüz Eray (8). De drie oudste zijn Alfonsine Weuts, Paula Sanders en Jozef Thijs die 76 zijn. De kleintjes kregen een knuffelschaap en de groten een Lierse mok met pralines. Ze poseren samen met schepen van Burgerzaken Rik Pets. (WAE)

De schepen van burgerlijke stand Rik Pets hield ook een toespraak. Lees zijn hele speech hier!

Dames en Heren

Collega ’s,

Dames en heren van de pers ,

Beste Schrikkelkinderen en partners,

Het doet mij een enorm genoegen jullie te mogen begroeten in dit prachtige stadhuis.

Vooreerst wil ik iedereen bedanken om op onze uitnodiging in te gaan. Anders stond ik hier maar alleen.

Als Schepen Van Burgerzaken is het voor mij een hele eer om voor de eerste keer de Lierse Schrikkelkinderen te mogen ontvangen samen met onze burgemeester.

Voor mij is dit ook persoonlijk een mooie dag: ik ben namelijk zelf de fiere vader van een schrikkelkind: mijn zoon Jeroen zag het levenslicht op 29 februari 1988! Dat dat speciaal was had ik al vanaf dag één door. Toen ik 28 jaar geleden Jeroen ging aangeven op het stadhuis stelde de ambtenaar mij voor de keuze: schrijven we uw zoon in op 29 februari, of is het misschien gemakkelijker als hij op 1 maart verjaart? Gelukkig heb ik toen voet bij stuk gehouden. Bij deze wil ik hem dan ook bedanken om mij dit fijne initiatief in te fluisteren.

Nu, we moeten vandaag nog twee mensen bedanken. Zonder hen hadden we hier immers niet gestaan. Ze zijn dan wel geen schepen of burgemeester van Lier geweest, maar wel bijna zo belangrijk: ik heb het over Julius Caesar en Paus Gregorius de dertiende. Aan hun gepruts met de kalender danken we het ontstaan van de schrikkeldag. Een welgemeende dankuwel dus voor deze heren!

Dat jullie hier nu allemaal samen staan mag eigenlijk een wonder heten. De statistische kans dat een kind wordt geboren op 29 februari bedraagt 1 op 1461! Los daarvan zijn schrikkelkinderen sowieso speciaal. De naam “schrikkeldag” komt van het middeleeuwse woord ‘scricken’. Dat betekent zoveel als ‘lopen met grote passen’. En dat is zeker waar: jullie lopen op vele vlakken vér voor op jullie leeftijdsgenoten:

Zo dronken de meesten van jullie hun eerste pint bier als jullie vier jaar oud waren! Een half jaar later mochten jullie dan weer met de auto rijden en uiteindelijk hebben zelfs de meesten hun diploma in handen nog voor hun 5de verjaardag. Straf! Helaas is er ook een minpuntje: ik vrees wel dat er onder jullie weinigen zijn die de wettige pensioenleeftijd zullen halen…

Aan alle schrikkelkinderen: wees trots & blij met deze unieke verjaardag. Gewone verjaardagen zijn er al meer dan genoeg!

Ik dank U.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is