Stad Lier restaureert drie oude stadspompen

Op 20 juli 2018, over deze onderwerpen: Cultuur (erfgoed+toerisme), Erfgoed, Investeringen, Openbaar domein, Toerisme

De stad is van plan om drie oude stadspompen in Lier en Koningshooikt te restaureren. Het schepencollege keurde hiervoor een beheersplan goed, wat nodig is om subsidies binnen te rijven.

Het gaat om de stadspomp op de hoek Heilige Geeststraat met de Sint-Gummarusstraat (bouwjaar 1720), die op het Koningsplein in Koningshooikt (inhuldigingsjaar 1872) en de pomp in de Begijnhofstraat die dateert van het einde van de zeventiende eeuw.

“De eerste stap voor deze restauratiewerken is de opmaak van een beheersplan voor elk van deze beschermde monumenten. Alleen dan kunnen we aanspraak maken op een erfgoedpremie van 80% voor de restauratiewerken. In een beheersplan beschrijven wat de beheersmaatregelen gedurende de komende twintig jaar zijn voor het monument”, duidt schepen van Erfgoed Rik Verwaest (N-VA).

Het schepencollege heeft deze week de beheersplannen van de stadspompen Heilige Geeststraat en Koningsplein Koningshooikt goedgekeurd. De pomp in de Begijnhofstraat maakt namelijk deel uit van het begijnhof en daarvoor werd het beheersplan eerder al goedgekeurd. De stad verstuurt de beheersplannen nu naar het Agentschap voor Onroerend Erfgoed ter goedkeuring. Inmiddels zal het schepencollege een ontwerper aanstellen om een lastenboek op te stellen voor de restauratiewerken aan deze pompen.

GVA, cvr

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is