stadsmuseum Lier opent zijn deuren

Dit weekend opent het nieuwe stadsmuseum Lier de deuren. Op zaterdag 29 en zondag 30 september is het publiek van harte welkom. Iedereen kan van 10 tot 17 uur gratis een kijkje komen nemen en het nieuwe museum ontdekken.

Het stadsmuseum Lier vertelt verhalen over Lier en de Lierenaars. Het verbindt vroeger met nu en brengt grote geschiedenissen met persoonlijke verhalen. De participatieve aanpak maakt dat het stadsmuseum een interactief museum is geworden, gemaakt door Lierenaars. In 2015 lanceerde de stad een oproep om geïnteresseerden samen te brengen die de inhoud van het nieuwe museum mee hebben bepaald. Samen met de vrijwilligers werd gekozen om te werken rond de thema’s Schoon Lier, Lierke Plezierke, Zorgende stad, Verbondenheid, Gulden Cabinet, Lier maakt het en Fier Lier. Objecten werden verzameld en interviews opgenomen.

Het hedendaagse museum wil bezoekers de stad in al haar facetten doen ontdekken. Stukken uit de bestaande collecties van de voormalige stedelijke musea werden aangevuld met nieuw materiaal. Het Caroly-salon werd opnieuw ingericht en opengesteld. De huidige presentatie omvat getuigenissen in woord en beeld, prenten, affiches, boeken, foto’s, films, meubels, zilverwerk, textiel, grote en kleine objecten en een mammoetskelet. Stukken die in deze opstelling niet voorkomen, worden bewaard voor latere wisseltentoonstellingen. Stadsmuseum Lier nodigt nog steeds Lierenaars uit om concrete inhouden aan te leveren. Samen met verenigingen, wijken, andere groepen of personen gaan we op zoek naar hun erfgoed: objecten, verhalen, tradities. Het resultaat van het proces krijgt telkens een plek in het museum waardoor het voortdurend in verandering is. Kleine en grote wisselpresentaties vertellen steeds andere dingen over de stad.

Kom zeker een kijkje nemen tijdens het openingsweekend. Op het programma: (doorlopend) kleine rondlopende reus, smeeddemonstratie Lierse messen, demo kant, begeleiding struifvogelspel, toelichting Liers vlaaike en Lierse koffie. Tijdens het weekend is de toegang voor iedereen gratis (Lierenaars mogen altijd gratis binnen!).

De eerste 100 bezoekers die na 1 oktober het stadsmuseum bezoeken met hun UiTPAS krijgen een echte Lierse borstel cadeau. Te laat? De borstels zijn, net als heel wat andere leuke producten, te koop in de museumshop.

Verantwoordelijke schepen: Rik Verwaest

Info:

stadsmuseum Lier
Florent Van Cauwenberghstraat 14
2500 Lier
www.stadsmuseumlier.be
www.facebook.com/stadsmuseumLier
www.instagram.com/stadsmuseumlier


Open: dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is