Toespraak burgemeester - 21 juli

Op 25 juli 2016, over deze onderwerpen: Burgemeester

Onze burgemeester heeft naar vaste gewoonte een toespraak gehouden op de 21 juli-viering.

Je kan de hele speech hier terugvinden:

 

TOESPRAAK 21 JULI 2016

Dames en Heren genodigden,

Collega’s uit het Schepencollge, de gemeenteraad en de OCMW-raad,

Mijnheer de ere-burgemeester, mijnheer de ere-schepen

Vertegenwoordigers van de militaire overheid,

Mijnheer de Korpschef,

21 juli is de datum waarop in 1831 de eerste Koning, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als Koning.  Na de revolutie in 1830 en dus de afscheiding van Nederland, werd door het Nationaal Congres beslist om in dit land een koninkrijk te installeren. Dat Congres riep Leopold uit tot eerste Koning op 4 juni 1831. Leopold kwam per boot uit Engeland aan in Calais en reisde door langs De Panne naar Brussel. Op het Koningsplein legde hij op 21 juli 1831 de grondwettelijke eed af van een nieuw onafhankelijk land.

In de loop  van de jaren moest dit land heel wat uitdagingen overwinnen. Na de economische groei door de industriële ontwikkelingen in de steenkool- en staalindustrie in Wallonië en de ontwikkeling van de Haven van Antwerpen, werd de onafhankelijkheid zelf zwaar op de proef gesteld door de 2 Wereldoorlogen. De wederopbouw vroeg zware inspanningen. Maar onze huidige levensstandaard bewijst dat al deze zware bedreigingen werden overwonnen.

In mijn toespraken  de voorbije jaren op 21 juli sprak ik reeds over de Europese ontwikkelingen. Want in de loop van de geschiedenis na WO II nam Europa meer en meer vorm aan : de EGKS, , de Europese monetaire Unie, het wegvallen van de Europese binnengrenzen, de invoering van de Euro, installatie van het Europees Parlement en de Commissie. Er kwam dus meer Europa, en daarenboven werden meer landen lid van de EU, landen die op het vlak van economische ontwikkeling en sociale voorzieningen heel wat achterstand hadden. Met grote gevolgen voor de situaties in de nationale staten.

De onafhankelijkheid van de verschillende landen nam dus eigenlijk af, want meer en meer bevoegdheden werden overgedragen aan Europa. Een probleem hoeft dit misschien niet te zijn, op voorwaarde natuurlijk dat dit een meerwaarde betekent voor de lidstaten, en vooral voor de burgers. Tegelijkertijd  doken wereldwijde zware economische problemen op. De recente vluchtelingenproblematiek voegde daar nog een extra element aan toe. Dat amalgaam zette en zet de Europese constructie onder druk, met als recentste en duidelijkste resultaat de Brexit, met opnieuw gevolgen voor de nationale economieën.

De nieuwe Europese situatie en bedreigingen hebben uiteraard een invloed op de politiek van de verschillende lidstaten gezien onze bindingen met de Europese instellingen en organisatie . Ik ben van oordeel dat Europa grote voordelen kan bieden, niet in het minst de vrede die er nu toch al vele jaren heerst. Europa moet er zich wel voor hoeden om onze Westerse democratische waarden te blijven verdedigen en te bewaren, ondanks alle aanvallen (figuurlijk maar helaas ook letterlijk zoals we zelf aan den lijve hebben kunnen ondervinden ) van buitenuit. Europa staat in dit geval synoniem voor alle landen van de EU die eenzelfde plicht hebben. Landen die democratie, gelijkheid tussen man en vrouw, vrijheid van godsdienst, persvrijheid , scheiding tussen kerk en staat niet respecteren, horen hier niet in thuis.

Gelukkig worden  deze principes in België door iedereen verdedigd en het is te hopen dat onze harmonieuze samenleving volgens  de hierboven aangehaalde principes niet wordt verstoord door ideologieën en acties van personen of organisaties die het hier niet mee eens zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat zowel Europa als de lidstaten ,  dus ook België , deze bedreigingen zullen kunnen weerstaan mits het vasthouden aan de democratische waarden en instellingen. Dat is onze opdracht, zowel europees als nationaal. Dat is alleszins mijn wens en mijn 21-juli boodschap.

FRANK BOOGAERTS

21 JULI 2016

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is