Verhoging inzamelfrequentie roze zak vanaf 1 juni 2018

Op 17 mei 2018, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, Dienstverlening, ecologie, Milieu

De stad Lier zal bij wijze van proefproject de inzamelfrequentie voor gemengde plastics (roze zak) verhogen van achtwekelijks naar vierwekelijks voor de periode vanaf 1 juni 2018 tot 31 december 2018. Tot eind 2018 wordt opgevolgd en geëvalueerd wat het effect is van een verdubbeling van de inzamelfrequentie. Voor dit proefproject wordt geen nieuwe afvalkalender huis-aan-huis verspreid; naast een verspreiding van de info via alle stadskanalen zal ook de digitale kalender op www.ivarem.be/ophaalkalender worden aangepast.

IVAREM introduceerde enkele jaren geleden de roze zak. In de roze zak mogen allerlei folies, potjes, zakjes en voorwerpen uit plastic. De roze zak kost 0.25 euro per stuk en kan per rol van tien stuks aangekocht worden in het recyclagepark, het stadskantoor en verschillende winkels.

Bij de start van de inzameling van de gemengde plastics (roze zak) werd ervan uitgegaan dat een gemiddeld gezin ongeveer om de acht weken een zak kan vullen met plastics. IVAREM en de stad kozen daarom voor een achtwekelijkse inzameling. De nieuwe inzameling was vanaf het begin een groot succes. Momenteel biedt een gemiddeld gezin minstens twee roze zakken aan per ophaling. De Lierenaar is dan ook een grote voorstander om de inzamelfrequentie op te drijven. Op vraag van de stad zal IVAREM in de periode juni – december 2018 drie bijkomende inzamelingen voor gemengde plastics organiseren.

De extra inzamelingen en de lage kost van de roze zak zorgen ervoor dat de inwoners de kosten voor afvalverwerking kunnen drukken. Gemengde plastics hoeven niet meer als restafval naar de OCT’s of in de container voor de huisvuilophaling. Inwoners kunnen zo, door het afval apart te sorteren, besparen op de jaarlijkse afvalkost.

Voor de organisatie van een inzameling om de acht weken wordt aan de stad een jaarlijkse financiële bijdrage gevraagd van 51.114 euro incl. BTW. Het opdrijven van de ophaalfrequentie tot vierwekelijks heeft een verdubbeling van de bijdrage aan IVAREM tot gevolg. Voor de proefperiode vanaf 1 juni 2018 tot 31 december 2018 bedraagt de inzamel- en verwerkingskost voor de drie extra inzamelweken 23.600 euro incl. BTW.

 

Info: Technisch bureau

technischbureau [at] lier.be

tel. 03 8000 370

Verantwoordelijke schepen: Lucien Herijgers

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is