De 'Lierse Muur' is nog niet gesloopt

Op 29 maart 2011

De Lierse Muur is een a-politieke verzameling Lierenaars, die niet akkoord gaat met de visie van het stadsbestuur om de stad in twee te delen voor het autoverkeer. De initiatiefnemers hadden alle Lierenaars opgeroepen om voor aanvang van de gemeenteraad een signaal te geven dat het stadscentrum doorrijdbaar moet blijven. Hun oproep bleef niet zonder gevolg, want volgens de organisatoren zakten een duizendtal mensen (goed vijfhonderd volgens de politie) af naar de Grote Markt. De Ambrassband zorgde met hun Balkanmuziek voor de muzikale ondersteuning, zodat de sfeer er snel in zat. Vanop de stenen van het stadhuis werd het protest kracht bijgezet door een nieuwe versie van 'de snijdersbank', met als refrein 'Protest! Protest! De paaltjes moeten weg!' en waarbij de woorden 'paal' en 'schandaal' niet uit de lucht waren. Woordvoerder Jan Vermeylen dankte de aanwezigen voor hun massale aanwezigheid op dit vroege uur, eraan toevoegend dat 'op de ring nog 5.000automobilisten staan aan te schuiven om te komen protesteren.' Hij vertelde dat dit slechts het begin was van de protestactie en riep op om de petitie voor 23april te ondertekenen.

'Groeipijnen'

Voor de protestactie had een delegatie van De Lierse Muur een onderhoud met het schepencollege, maar dat bleef bij haar standpunt. Schepen Jan Hermans herhaalde in de gemeenteraad dat het 'ingrijpende, maar doordachte maatregelen betreft met groeipijnen en knelpunten waaraan gewerkt wordt.' In de startfase drongen zich correcties op zoals de mobiele verkeerslichten aan de Sint-Jansbrug en een verbetering van de signalisatie. Het Vlaams Gewest heeft wel oren naar de problemen die zich op de ring manifesteren, maar de lichtenplan op het kruispunt van de Mechelsestenweg en de ring wordt onderzocht en aangepast. Hij benadrukte dat men zch met de werken op de Grote Markt aan een strikte timing moet houden, om ze in tijd te beperken. 'Willen we de bussen zo snel mogelijk weer over de Markt laten rijden, dan mogen we de timing niet in het gedrang brengen', zei hij.

'Paaltjes moeten weg'

Jan Mortelmans(VB) verzocht het college duidelijk te maken dat dit geen tijdelijke toestand is en dat Lier 'geen spookstad of sociaal economisch kerkhof mag worden.' Frank Bogaerts(N-VA) stelde voor de werken aan de ring/Mechelsesteenweg uit te stellen tot na de werken op de markt en de auto's vanaf het najaar op de busstroken over het marktplein te laten rijden. Bogaerts vroeg meteen ook de paaltjes in de Predikherenlaan, Abtsherbergstraat en 't Vlietje te verwijderen. Burgemeester Marleen Vanderpoorten bleef erbij dat het verkeersluw maken van de stad alleen kan door ze niet doorrijdbaar te maken. 'Onze stad moet opnieuw leefbaar worden,' besloot ze de discussie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is